Door Marije Willems op 4 september 2015

Verslag uit de commissie

Op de agenda van de commissievergadering van 1 september stonden belangrijke onderwerpen, maar de vergadering begon met een serie rondvragen van de fracties. Op onze vraag naar de tussenstand van de herindicaties hulp bij huishouden, bleek dat er nu ruim 200 zijn afgerond van de 900.

Volgens wethouder Lavinja Sleeuwenhoek heeft meer dan de helft van de mensen nog geen verzoek tot herindicatie gedaan – eigenlijk ben ik best benieuwd waarom niet – en moeten er nog 250 worden afgehandeld. Verder zei de wethouder dat zorgvuldigheid bij de herbeoordeling van de verschillende persoonsgebonden budgetten belangrijker is dan de deadline van 1 oktober. De PvdA is erg voor zorgvuldigheid. Maar hiermee accepteert het college wel dat inwoners pas laat weten waar ze in 2016 aan toe zijn. Wij zijn daar niet voor. Intensiveer de inzet nú zodat onze inwoners sneller duidelijkheid hebben.

Een andere rondvraag leidde tot wat gefronste wenkbrauwen. Het CDA vroeg waarom een vereniging een kansspelvergunning nodig had voor enveloppentrekken, aan een touwtje. De burgemeester legde het uit, het moest volgens de regels… Te gek voor woorden! Dit zijn van die voorbeelden waarmee we eigen initiatief van een vereniging om meer inkomsten te krijgen afstompen. En het voor weinig geld misschien een waxinelichthouder winnen is echt niet hetzelfde als een professionele loterij met vakanties en auto’s.

Verder hebben we als PvdA met de verordening voor een adviesraad sociaal domein ingestemd. Een belangrijk adviesorgaan. Wat ons betreft vervult deze adviesraad ook een sterke rol om de cliëntervaringen mee te laten wegen in advisering. Een raad die zijn achterbannen raadpleegt en daar actief naar op zoek gaat. Ook degenen die met jeugdzorg te maken hebben of met bijvoorbeeld minimabeleid.

Ook sprak de commissie over verschillende ruimtelijke plannen. Wij waren vooral erg enthousiast over de bedrijfsontwikkeling van het gezinshuis van de familie Slingerland aan de Kadijk in Bergambacht. Innovatie in de jeugdzorg in onze eigen gemeente. Fantastisch toch! De PvdA hoopt dat lokale ondernemers echt een plek tussen de zorgaanbieders kunnen krijgen en houden. We houden de vinger aan de pols!

Regionaal werken gemeenten samen rondom strategische beleidszaken en belangenbehartiging, bijvoorbeeld richting de provincie. Dat doen we in De Nieuwe Regio. De PvdA pleitte nadrukkelijk voor transparantie van de vergaderingen van De Nieuwe Regio. Dat verzoek werd breed gedragen en zal centraal worden opgenomen in onze gemeentelijke reactie op de Gemeenschappelijke Regeling over deze strategische werkwijze.

Voor de uitvoering van het onderhoud aan de openbare verlichting gaan we ook samenwerken. Wethouder Ria Boere verzekerde de commissie dat daardoor echt de storingen sneller en beter zullen worden verholpen dan nu het geval is. We zullen zien, maar hopen natuurlijk dat ze gelijk krijgt.

Marije Willems,
raadslid

Marije Willems

Marije Willems

Marije Willems (17 juli 1969) was onze fractievoorzitter. Zij woont in Schoonhoven.

Meer over Marije Willems