Trots
Actief zijn in de politiek betekent hard werken, nooit helemaal je zin krijgen, regelmatig teleurstellingen slikken, soms successen vieren en heel af toe ontstaat er een enorm gevoel van trots. Dat had ik de onlangs toen ik aanwezig was bij de Masterclass Politiek voor Jongeren.
Tientallen jongeren waren alweer voor de derde keer present om te leren over en kennis te maken met de politiek in Krimpenerwaard. Als fractievoorzitter mocht ik in twee minuten vertellen waar de PvdA voor staat en daarna in kleinere groepjes in gesprek over de gemeentepolitiek in het algemeen en de standpunten van de PvdA in het bijzonder.
En dat was ontzettend gaaf om te doen. Waar veel mensen vooral klagen over jongeren, de overlast die zij zouden veroorzaken en de manier waarop zij dingen aanpakken, zag ik hier een grote groep geïnteresseerden die vooral heel nieuwsgierig was. En die veel beter durfde aan te geven wat ze wil en waar ze voor staat, dan ik dat twintig jaar geleden deed. En dan heb je dus ook geweldige gesprekken, waar ikzelf ook heel veel van leer. Ook als je het niet met elkaar eens bent.
Deze jongeren geven ook aan meer gehoord te willen worden bij besluiten die over hen gaan. Daarom komen ze de komende raad zélf met twee voorstellen. Één waarin ze de raad vragen met hen in gesprek te gaan over de sluitingstijden van de horeca, en eentje waarin ze de raad vragen zich in te zetten voor een beter openbaar vervoer. Als raad kun je dat natuurlijk niet negeren!
Tijdens mijn tweeminutenpitch legde ik de jongeren een aantal standpunten van de PvdA voor. Ik vond het mooi om te zien dat ze in meerderheid aangeven net als wij een beter OV, ruimere sluitingstijden en meer asielopvang in Krimpenerwaard te willen. Wat ik ook opvallend vond, was dat ze minder enthousiast zijn over ons standpunt over het zorggeld. We houden dit jaar 3,7 miljoen euro op zorg over en wat ons betreft moet dat volgend jaar weer in zorg worden geïnvesteerd. Een krappe meerderheid dacht daar anders over. Ik ben later nog in gesprek gegaan met een aantal van hen en zij gaven aan zich zorgen te maken over de financiële toekomst: ‘Is het niet beter om dan wat achter de hand te houden?’
Ik denk niet dat de PvdA op het punt van zorggeld haar standpunt gaat wijzigen. Maar het is zeker iets waar wij ook over nadenken. We moeten ervoor zorgen dat we niet alleen nu fatsoenlijk kunnen wonen, leven en werken in de Krimpenerwaard. Maar dat er ook voor de jongeren van nu over twintig jaar nog genoeg over is.
Dat is een belangrijke les. Jongeren, bedankt!
Rob Geleijnse is fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Krimpenerwaard
Lees ook:
Jongeren adviseren over sluitingstijden horeca en winkels (24 juni 2016)
Jongeren praten mee tijdens raadsvergadering (AD Gouda, 5 juli 2016)