Raad laat onderzoek doen naar huisvesting statushouders en vluchtelingen
De gemeenteraad van Krimpenerwaard heeft besloten om onderzoek te laten doen naar de tijdelijke huisvesting van statushouders in Schoonhoven en Lekkerkerk. De raad besloot ook om onderzoek te doen naar de opvang van vluchtelingen in de Spoorstraat in Schoonhoven, en om een alternatieve locatie te zoeken voor de Spoorstraat om vluchtelingen op te vangen.
Het college van B en W stelde op 19 mei aan de gemeenteraad voor om te onderzoeken of twee verschillende locaties in de gemeente geschikt gemaakt kunnen worden voor tijdelijke huisvesting van statushouders voor een termijn van drie tot vijf jaar. De raad heeft nu besloten dit onderzoek te laten uitvoeren.
Dit onderzoek betreft:
De hoogbouw van de Zilvervakschool aan de Mr. Kesperstraat in Schoonhoven. Samen met de eigenaar van deze locatie en ROC Zadkine wordt een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheid om een studentencampus te realiseren en hoe de tijdelijke huisvesting van maximaal 50 statushouders hieraan een bijdrage kan leveren.
Het vroegere K5-hoofdkantoor aan de Koninginneweg in Lekkerkerk. Dit gebouw kan mogelijk ruimte bieden aan maximaal 16 statushouders.
Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en in Nederland mogen blijven wonen. De gemeente Krimpenerwaard heeft de taak dit jaar 138 statushouders woonruimte te bieden.
Het college had ook voorgesteld te onderzoeken of 80 tot 100 vluchtelingen (asielzoekers) tijdelijk, voor een termijn van drie tot vijf jaar, kunnen worden opgevangen in de voormalige Ichthusschool en het Groene Kruisgebouw in de Spoorstraat in Schoonhoven. Ook dit voorstel nam de raad over.
Verder besloot de raad om een alternatieve locatie te zoeken voor de Spoorstraat om vluchtelingen op te vangen. Het gaat hierbij om asielzoekers die nog in de procedure zitten voor een definitieve verblijfsvergunning.
De komende maanden wordt onderzocht of de genoemde drie locaties geschikt gemaakt kunnen worden voor tijdelijke huisvesting. Het resultaat van dit onderzoek wordt samen met een voorstel na de zomer naar de raad gestuurd. In september neemt die een besluit of de locaties daadwerkelijk gebruikt gaan worden voor tijdelijke bewoning door statushouders/vluchtelingen.
Het college vindt het belangrijk om omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen rondom deze locaties op de hoogte te houden van de stand van zaken van dit onderwerp. Daarom ontvangen zij een brief van de gemeente met informatie over wat de raad heeft besloten en het vervolgtraject.
(Bron: Gemeente Krimpenerwaard)
Lees ook:
Andere plek voor opvang van asielzoekers (AD Gouda, 2 juni 2016)
VVD Krimpenerwaard maakt zich enigszins belachelijk en onbetrouwbaar in vluchtelingendebat (Dichtbij.nl, 1 juni 2016)
In september besluit over locaties vluchtelingenopvang (Het Kontakt, 1 juni 2016)
Raad wil vluchtelingen beter spreiden (AD Gouda, 1 juni 2016)
Eerdere berichten over dit onderwerp:
‘Besluitvorming over opvang vluchtelingen duur te lang’ (19 mei 2016)
Gemeenteraad wil wél kleinschalige opvang van vluchtelingen (2 maart 2016)
Burgemeester vraagt om aandacht voor vluchtelingen (22 december 2015)
Raad stemt in met voorstel opvang vluchtelingen (7 oktober 2015)
College kiest voor kleinschalige opvang vluchtelingen (2 oktober 2015)
Raad wil extra bijdrage leveren voor vluchtelingen (18 september 2015)